.



MASKROSBARN                          

AV: Annika Hagström,  Psykoterapeut, beteendevetare i grunden och arbetar med kognitiv beteendeterapi (KBT),

Därför blir somliga maskrosbarn.... (sådana som klarar sig mot alla odds)





Ett maskrosbarn är ett barn som klarar sig mot alla odds och som verkar vara immun mot misär och problem.

Egentligen vill jag inte använda ordet maskrosbarn, för det begreppet leder tanken helt fel. Det handlar inte om några perfekta plantor som oskadade spränger asfalten. Helt utan skador går som bekant ingen genom livet. Vi borde kalla dessa barn för motståndskraftiga i stället.

Men alldeles oavsett vad vi kallar dem, växer de upp i familjer som är hårt prövade av skilsmässor, arbetslöshet, dålig ekonomi, missbruk, psykisk sjukdom etc.

Det verkar på förhand givet att det ska gå dåligt för dem. Eländet väntar runt hörnet, var så säkra...

Ofta stämmer också de olyckliga profetiorna. Svårigheterna knäcker många barn - medan andra bara verkar få andliga skrubbsår.

Det viktiga för barn är inte hur de har det, utan hur de tar det. En del barn växer av motgång, andra knäcks av den.

Somliga barn fattar snabbt vilka samband som finns och som inte finns. De förstår att det inte är deras fel att föräldrarna dricker. De går till grannen när det blir för jobbigt hemma. De klarar sig bra i skolan, får många vänner, utbildar sig och blir duktiga i sitt yrke.

I en syskonskara kan alla syskon utom ett få allvarliga törnar. Barnet som "klarar sig" är ofta den förstfödda. Det kanske beror på att den motståndskraftiga, livet igenom, har glädje av att ha haft föräldrarnas odelade uppmärksamhet. Eller kanske familjens problem inte var lika grava när första barnet var litet.

Familjens maskros är oftare flicka än pojke.
Varför det är så vet vi inte säkert. Kanske för att pojkar är mer biologiskt sårbara än flickor.

Somliga barn verkar alltså faktiskt vara vaccinerade mot svårigheter. Termen vaccination är ingen dum term för att beskriva fenomenet. Den som lär sig att klara motgång i små doser kan så småningom ta större doser. Det barn som har vant sig vid att sova borta ibland, klarar till exempel bättre av en sjukhusvistelse, än det barn som aldrig gjort det. Men det går förstås inte att sätta igång att "vaccinera" alla barn mot svåra förhållanden!

Att maskrosbarnen klarar sig trots att livet far fram hårt med dem är inte liktydigt med att de lever lyckliga i alla sina dagar. Vad det innebär att klara sig, finns det förstås ingen entydig definition på.

Att klara sig bra betyder olika för olika åldrar. För barn i skolåldern betyder det till exempel att klara sig i skolan, att klara sitt dagliga liv och att kunna skaffa sig kompisar och ha ett gott förhållande till vuxna.

Forskarna använder sig av en mycket grov måttstock när de försöker mäta vilka människor som klarat sig trots en svår bakgrund. Den som till exempel har familj och bostad, inte har missbruksproblem och inte är kriminell har "klarat sig".


Man kan fråga sig hur bra maskrosbarnen hade klarat sig i en mer gynnsam miljö... Hade de klarat sig ännu bättre om de haft det bättre förspänt? Eller hade kanske resultatet blivit det rakt motsatta, var det motvinden som sporrade dem att gå framåt...?


Vi får akta oss för att idealisera maskrosbarnen. Vi vet inte exakt vilka inre ärr deras bakgrund har givit dem. Bara att de har djupa sår och ärr som lever inom dem livet igenom, för osårbara är de definitivt inte!

Kommentarer
Postat av: h

Måste bara poängtera vilket snyggt bloggnamn du valt! ;)

2011-02-08 @ 18:32:27
URL: http://frokenwalli.blogg.se/
Postat av: Julia

Åh vilken fin blogg!!

2012-11-03 @ 16:18:48
URL: http://nattstad.se/theblondies

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback